NAŠI ROBOTI

UPOZNAJTE ROBOTE S KOJIMA RADIMO

LEGO® Education WeDo 2.0

Na početnim nivoima STEM akademije koristimo LEGO WeDo 2.0 Core Set, software potreban za programiranje ovog robota i interaktivne materijale potrebne za izvedbu kursa. Cilj ovog edukacijskog robotskog seta je da kod najmlađih pobudi interes, unaprijedi njihove vještine u nauci, inženjerstvu, tehnologiji i nauči ih osnovama kodiranja.

Robotski set dolazi sa puno LEGO dijelova, slaganjem kojih se kod djece razvijaju fine motoričke vještine. Sadrži i pametnu ploču (“Smarthub”), servo motor, senzor pokreta, senzor naginjanja i ostale potrebne dijelove za sastavljanje raznih vrsta robota. Unutar softwareskog alata za programiranje implementirana su i detaljna uputstva, koja korak po korak uče djecu kako sastaviti, a kasnije i programirati robota. Pomoću naših LEGO WeDo setova vaše dijete će sastaviti i oživjeti svog prvog robota!

Osnovni ciljevi rada sa LEGO WeDo 2.0 robotom su:
–   Istraživanje, modeliranje i dizajniranje rješenja
–   Uključivanje djece u nauku kroz korištenje stvarnih objekata
–   Osnovne vještine programiranja
–   Timski rad i prezentacijske vještine
–   Kritičko razmišljanje i rješavanje problema.

Na STEM akademiji ovaj set koristimo na prva tri nivoa – STEM1, STEM2 i STEM3.

LEGO® Boost

Boost setovi omogućavaju kreiranje pet različitih programibilnih robota iz kompleta koji uključuje Lego kocke, Move Hub s Bluetooth vezom, interaktivni motor i senzor boje i udaljenosti. Robot se može programirati s iPad ili Android tableta s instaliranom posebnom aplikacijom. Projekti su složeniji od WeDo, ali manje složeni od Mindstorms setova. Programiranje je blokovsko.

Na STEM akademiji ovaj set koristimo na nivoima STEM3 (kombinovano sa WeDo) i STEM4 (kombinovano sa mBot).

mBot

mBot je edukacijski robotski set koji pruža neograničene mogućnosti da djeca nauče STEM.

Predstavlja cjelokupno rješenje za vaše dijete koji daje praktično iskustvo u programiranju, elektronici i robotici. Rad s mBot robotskim setom inspiriran je Scratch 2.0. programom koji se može povezati s mBot uređajem koristeći Bluetooth ili wireless modul. Ovaj robotski set je baziran na Arduinu – vodećoj open-source hardwareskoj platformi u edukacijskoj zajednici.

mBot se može programirati u programskom jeziku Scratch, vizualno ali i tekstualno. Njegov izgled moguće je promijeniti koristeći standardne lego kockice, što otvara vrata neograničenog svijeta mašte i kreativnosti vašeg djeteta.

mBot edukacijski robotski set predstavlja cjelokupno rješenje za početnike kako bi stekli osnovna iskustva u programiranju, elektronici i robotici.

Na STEM akademiji ovaj set koristimo na nivoima STEM4, STEM5 i STEM6 (kombinovano sa LEGO EV3).

LEGO® MINDSTORMS® Education EV3

LEGO MINDSTORMS Education EV3 je kompleksni edukacijski robotski set koji uči mlade kritičkom razmišljanju i radi na poboljšanju njihove kreativnosti u oblastima informatike, nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

EV3 set sadrži sve što je potrebno da polaznici sami sklope i programiraju svoje prve EV3 robote, upoznaju se sa novim razvojnim okruženjem putem kojeg će moći svoje robote oživjeti i dati im neku funkciju.

Koristeći EV3 robote, kod učenika se budi želja za učenjem i razvijaju im se STEM vještine, a sve kreirajući i programirajući LEGO MINDSTORMS Education EV3 robote, koje onda uče da rješavaju svakodnevne zadatke.

Zahvaljujući stalnom razvoju u posljednjih nekoliko decenija, LEGO MINDSTORMS Education je uspio inspirirati mnoge učenike da rješavaju autentične probleme, prave unikatne dizajne i rješavaju inženjerske, hardwareske i softwareske probleme.

Na STEM akademiji ovaj set koristimo na nivoima STEM6 (kombinovano sa mBot), STEM7 i STEM8.

Sa LEGO MINDSTORMS Education, najveći izazov će biti natjerati polaznike da krenu kući nakon kursa!

STEMI

STEMI Hexapod hrvatska je ideja i proizvod, nastao kao studentski rad, a u samo tri dana sakupio je 16.000 traženih dolara na Indiegogu i za njega se zainteresirala i globalna kompanija Intel te je izložen na njihovom štandu na Maker Dairu u San Franciscu. Ukratko, dečki iz Bure znanja, koji stoje iza ovog projekta, postali su velike face u svijetu tehnologije.

STEMI Hexapod je robot koji dolazi u kutiji u sastavnim dijelovima sa svim potrebnim alatom i linkom na online platformu, na kojoj se nalaze sati i sati videouputa kako ga sastaviti. Nakon što dijete, ili osoba koja odbija odrasti, sastavi robota kreće sljedeća faza – programiranje. Od uputa kako izraditi mobilnu aplikaciju za kontroliranje robota, pravljenja 3D modela na računalu do samog programiranja, sve je tu. Uz dodatnu, onu najzanimljiviju, opciju – sve je otvorenog koda, tako da će svi koji savladaju osnove rada s robotom moći nastaviti u nekom svom smjeru. Moći će ga nadograditi, smisliti složenije zadatke, možda čak i pravu funkcionalnost. Granice ne postoje.

Pratite nas na Facebooku

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Kontakt

Telefon: +387 63 043 088

Email: stem@empirica.ba