STEM 4

2 BLOK ČASA SEDMIČNO - 7 MJESECI

Četvrti nivo STEM akademije namijenjen je učenicima petog i šestog razreda osnovne škole. Naši polaznici će po uspješnom završetku ovog nivoa samotalno osmišljavati, rješavati i analizirati logičke zadatke, upoznati virtualna okruženja prilagođena njihovom uzrastu, prepoznavati i koristiti petlje u vizualnom okruženju za programiranje, upoznati novi model robota i koristiti ga za analitičko rješavanje zadataka, prezentirati digitalne sadržaje, komunicirati i sarađivati u digitalnom okruženju.

 

 

OBIM I DINAMIKA IZVOĐENJA KURSA

Ovaj nivo STEM akademije traje 7 mjeseci, po jedan blok-čas sedmično. Radi visokog nivoa interaktivnosti, radimo sa  manjim grupama do 14 učenika. Kurs se održava u prisustvu Senior i Junior predavača, a sva potrebna oprema obezbijeđena je od strane organizatora.

 

 

SADRŽAJ KURSA

 

LOGIČKO RAZMIŠLJANJE / MATEMATIKA – Rješava logičke zadatke različitih tema i oblika, osmišljava svoje zagonetke koje bilježi u digitalnom obliku te se koristi računarom za razvoj ličnih kompetencija. Analizira jednostavne programske zadatke. Osmišljava i opisuje postupak njihovog rješavanja.

 

PROGRAMIRANJE/INŽENJERSTVO – Prepoznaje situacije za koje se koriste petlje, prepoznaje petlju u programu te pretvara niz ponavljajućih koraka u jednostavnu petlju koristeći se vizuelnim okruženjem za programiranje (Scratch, Makeblock). Primjenjuje naučeno u izradi jednostavnih igrica.

 

ISTRAŽIVANJE/NAUKA – Upoznaje se sa osnovnim mogućnostima programa za virtuelnu šetnju kroz kulturne ustanove i/ili svemirom. Kroz jednostavne zadatke prepoznaje relevantne informacije i prema njima gradi svoj stav koji iznosi.

 

ROBOTIKA – Identifikuje i upoznaje se sa dijelovima mBot robotskog razvojnog seta. Izrađuje model robota te piše odgovarajuće programe. Analitički rješava zadatke upotrebom mBot razvojnog seta.

 

KOLABORACIJA/KOMUNIKACIJA/TEHNOLOGIJE U OBLAKU – Poticanje timskog rada kroz rješavanje problema u grupi te međusobnog dogovora o budućim koracima i mogućim pogreškama u rješenju. Uči se prezentaciji sadržaja, komunikaciji i kolaboraciji u digitalnom okruženju.

OBLASTI OBUHVAĆENE KURSOM

LOGIČKO RAZMIŠLJANJE / MATEMATIKA
PROGRAMIRANJE / INŽENJERSTVO
ISTRAŽIVANJE / NAUKA
ROBOTIKA
KOLABORACIJA / KOMUNIKACIJA / TEHNOLOGIJE U OBLAKU

PRIJAVITE VAŠE DIJETE

Pratite nas na Facebooku

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Kontakt

Telefon: +387 63 043 088

Email: stem@empirica.ba

Bosnian Bosnian English English French French German German Spanish Spanish Turkish Turkish